Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
BALANCE - összhangban Veled!
Aromaterápiás ékszerek
Esszenciák, illóolajak

Illóolajok biztonságos alkalmazása

Alapvető szabályok

 • Az illóolajokat tartsuk a gyermekektől távol!
 • Fényérzékenyítő (többnyire citrus félék) használata után minimum 12 órán át kerüljük a szoláriumban és a napfényen való tartózkodást!
 • Nem ajánlatos az illóolajokat hosszú ideig, folyamatosan alkalmazni!
 • Ne használjunk bőrfelületen higítatlan illóolajokat!
 • Végezzünk bőrpróbát, melynek eredményét 24 órán belül látjuk, érezzük!
 • Várandóság alatt vagy előtt mindig legyünk elővigyázatosak az illóolajok használatával!
 • Csecsemőknek és 2 év alatti gyermekek alkalmazásuk nem ajánlott!
 • Illóolaj szembe és nyálkahártyára ne kerüljön!
 • Ne hagyjuk felügyelet nélkül a párologtatókat, gyertyákat, ne helyezzük gyúlékony tárgyak közelébe!
 • Ne helyettesítsük a hivatalos egészségügyi személyzet, orvos által előírt kezelést illóolajok használatával! Ha gyógyszeres vagy homeopatikus kezelés alatt állunk, beszéljük meg kezelőorvosunkkal, mielőtt illóolajokat használnánk.
 • Belsőleges használata csak azoknak ajánlott, akik megfelelő ismeretekkel rendelkeznek a témában!
 

Mit tegyünk veszély esetén?

 • Szembe kerülve semleges olajjal (oliva, szezámmag) átitatott vattakoronggal próbáljuk kitörölni a szemből, szükség esetén cseppentsünk a semleges olajból a szembe, ezzel is higítjuk az illóolaj koncentrációját
 • Bőrre kerülve allergiás reakció esetén a felületet töröljük át bármilyen növényi olajjal, nyugtató krémmel
 • Ha a gyermek nagy mennyiségű (a koncentráció miatt már 1-2 ml is soknak számít) illóolajat nyel, azonnal forduljunk orvoshoz, és az üveget vigyük magunkkal az azonosításhoz. Az orvosi ellátásig itassunk a gyermekkel zsíros tejet, de semmiképpen se hánytassuk!

Az esszenciális olajokat már évszázadok óta alkalmazzák mind a fizikai jólét és az érzelmi állapot kiegyensúlyozása érdekében.

Minden egyes illóolaj sajátos tulajdonságokkal rendelkezik, így önállóan is hatásosan használhatók, ám komplex keverékek formájában áthatóbb hatás érhető el. 

 

Felhasználási lehetőségek

Belégzéssel: történhet párologtatással, aromalámpával vagy diffúzor segítségével vagy egész egyszerűen közvetlenül akár az üvegbe szagolva. Ilyenkor az illóanyagok a tüdőből a léghólyagocskákon át jutnak a véráramba, illetve különböző információkat hordozva kerülnek az agyba, ahol a limbikus rendszeren keresztül fejtik ki hatásukat, és befolyásolják érzelmeinket valamint szervezetünk alapvető működését.

Több országban elterjedt szokás az illóolajok szájon át történő fogyasztása. Magyarország még nem állt be ebbe a sorba, így annak ellenére, hogy számos jótékony hatást tulajdonítanak az illóolajok belsőleges használatának, az én biztonsági szempontjaim alapján elsősorban külsőleges használatát javaslom. 

Külsőleges felhasználás: ez elsősorban az illóolajok bőrön történő alkalmazását jelenti. Ám sosem higítatlanul! A 100% tisztaságú, higítatlan illóolajok, bőrirritációt okozhatnak! Továbbá kozmetikumokban, szintén megfelelő higítási arányban.

 

Bőrteszt

Használat előtt mindig végezzünk bőrtesztet: a növényi olajban hígított 1%-os illóolajból cseppentsünk leukoplastra, és ragasszuk az alkarunk belső felére. Várjunk 24 órát, hogy kiderüljön, vált-e ki reakciót, ha kivörösödik, viszket vagy duzzad, az bizony allergiát jelez!

 • Érzékeny bőr esetében, minden illóolajat higítsunk használat előtt.
 • Egyes illóolajokat minden bőrtípus esetén higítani kell.
 • Gyermekeknél történő használat előtt, minden illóolajat higítani szükséges.
 

Higítás

Tévedés azt hinni, hogy a higítás csökkenti a terápiás hatást, az illóolaj egyáltalán nem veszít hatóanyagaiból a higítás során! A hordozó olaj segít a hatóanyagok bőrbe történő beszívódásában, valamint lassítja az illóolaj párolgási sebességét és védi az érzékeny bőrt. 

Az illóolajok higítására használjunk minőségi növényi olajat. Ilyen például a frakcionált kókuszolalj, mely nem változtatja meg az esszenciális olaj eredeti illatát.

 

A higítási arányokat az Aroma Botanica ajánlásához igazítottam. Ezek az arányok nem minden olaj esetében azonosak, de irányadóként jól használhatók.

Hordozó olaj mennyisége 0,5%-os higítás 1%-os higítás 2,5%-os higítás 3%-os higítás 5%-os higítás 10%-os higítás
15 ml (3 tk/1ek)* 1-2 csepp 3 csepp 7-8 csepp 9 csepp 15 csepp 30 csepp
30 ml (6 tk/2ek)* 3 csepp 6 csepp 15 csepp 18 csepp 30 csepp 60 csepp
60 ml (12 tk/4ek)* 6 csepp 12 csepp 30 csepp 36 csepp 60 csepp 120 csepp
120 ml (24 tk/8ek)* 12 csepp 24 csepp 60 csepp 72 csepp 120 csepp 240 csepp

*tk=teáskanál, ek=evőkanál

 

1%-os vagy annál kisebb higítási arány: kisgyermekeknél és arckrémekben alkalmazva

1,5%-os higítás: érzelmi/energetikai keverékeknél, gyenge vagy idősebb páciensek esetén, arckrémekbe és testápolókba alkalmazva

2,5%-os higítás: holisztikus aromaterápia, általános masszázs, általános vagy célzottabb bőrápolás

5%-os higítás: magasabb dózis, gyógymasszázs, helyi terápia, sebgyógyítás

10%-os higítás: magas dózis, izomfájdalmakra vagy akut fiziológiás tünetekre, helyi terápiára

 

Melyik testrészen és miért pont ott érdemes használni az esszenciális olajokat?

A halánték, tarkó, nyak és a fül mögötti területeken alkalmazva segítenek a feszültség és stressz oldásában, jól érvényesül nyugtató hatásuk. Fejfájás csillapítására is az ezen a területeken történő alkalmazás a leghatásosabb.

 

A mellkason történő alkalmazás egyszerre külsőleges és aromatikus felhasználás is. Az illóolaj beszívódik a bőrön keresztül, ám párolgása miatt be is lélegezzük. Ez az alkalmazási terület alkalmas a légzés könnyítésére és a légutak tisztítására is. A párolgás miatt az egyes illóolajok hangulatjavító és élénkítő hatását is élvezhetjük.

 

Az emésztőszervek tájékán használva, a hasi területre bemasszírozva az illóolajok segítséget nyújtanak az emésztés támogatásában, enyhíthetik az alkalmi emésztési zavarokat és támogatja a szervek egészséges működését.

 

A talp ideális terület az esszenciális olajok kipróbálására és gyermekeknél történő alkalmazására, hiszen a talp vastag bőrfelülete miatt kisebb az esély a bőrirritációra, azonban a hatóanyagok ugyanúgy felszívódnak.

 

Egyes illóolajok helyi alkalmazásáról úgy tartják fájdalomcsillapító hatásúak. Ezen olajokat a fájdalom helyén masszírozzuk a bőrbe a leghatásosabb alkalmazás érdekében. Arra figyeljünk, hogy ne kerüljön szembe, szájba, belső fülbe és mindenképp kerüljük el az érzékeny testfelületeket!